Tòfona negra i virutes

La tòfona negra
L’or negre de la gastronomia

La tòfona és una de les joies més preuades del nostre patrimoni, de la nostra cultura gastronòmica i dels terrenys calcaris del nostre país. Perfumada i cruixent, la tòfona negra fresca —coneguda també com a tòfona de Perigord o Tuber melanosporum—, ens impregna de la seva potent aroma, de la riquesa incomparable del seu perfum i del seu sabor subtil i intens. Amb una persistència remarcable, la tòfona negra fresca omple els nostres paladars en deliciosos i exquisits plats.
L’enorme qualitat de les propietats de la tòfona negra fresca fa que tingui una altíssima demanda en països com Catalunya, França, Itàlia i Espanya, i és el motiu pel qual Bubbub només comercialitza tòfones d’aquesta varietat originàries de Catalunya.

El que és bo es fa esperar.

Consumeix-les en el punt òptim de maduració.

Bubbub només selecciona i posa a la venda els millors exemplars de tòfones negres fresques. Es reconeixen clarament per la seva forma irregular, una mica arrodonides, pel color negre brillant i, de vegades, per un cert to vermellós i per la pell molt rugosa amb petites berrugues piramidals.
Per tenir una tòfona negra fresca en el seu punt òptim de maduració, es necessiten més de 7 mesos perquè es formi, creixi i maduri.

Tòfones negres fresques

Originàries de Catalunya.

L’aire fred del nostre país i la gran qualitat dels terrenys calcaris fan que les tòfones negres silvestres que creixen als boscos catalans siguin molt més grosses, tinguin una olor molt més intensa i una carn més gustosa i compacta que les tòfones cultivades en camps truficultors o en ambients més càlids.

Les tòfones negres fresques Bubbub són silvestres i les collim a les comarques de l’Anoia, l’Alt Urgell, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès.

2015-2016

Temporada de la tòfona

De novembre a març

Tòfona negra amb làmines

És temps de tòfona negra.

Temporada de novembre a març

Les tòfones negres es fan als subsòls de terrenys freds i calcaris i comencen a créixer amb les pluges de finals del mes de maig fins al novembre, mes en què ja comencen a ser madures i han agafat la mida ideal per ser collides.
És a partir de començaments del mes de desembre i fins a mitjan març quan la tòfona negra adquireix la seva màxima esplendor i plenitud quant a l’aroma i el sabor.
Però hi ha algú que es pugui resistir a consumir-les des del primer dia de la temporada?

Subscriu-te al newsletter

Única al paladar

Centenars de maneres de preparar-la

Acabades de laminar molt fines i posades al damunt d’un tros de pa de pagès, un bon rajolí d’oli d’oliva i un polsim de sal Maldon, aquest senzill aperitiu és tota una simfonia per al paladar. Les tòfones negres es poden preparar i degustar de moltes maneres diferents.
Alimenta la teva creativitat i gaudeix d’aquest bolet de temporada amb les receptes i els consells que anirem publicant en el nostre blog. Desa els teus comentaris i comparteix-los a les xarxes socials amb els teus amics.

Visitar el blog
Costelles amb tòfona negra fresca laminada
Tòfona negra a dins d'un pot d'arròs

Més fresques que mai

Conserva-les fresques fins a dues setmanes.

Per gaudir-les en el seu millor moment, les tòfones s’han de consumir durant la setmana següent de ser collides.
Les tòfones negres fresques són un dels plaers més grans a la vida. Per mantenir-ne la frescor i assaborir-les durant almenys 14 dies, aconsellem posar-les a la nevera, dins d’un pot de vidre hermètic i embolicar-les en paper de cuina per absorbir la humitat que desprenen. Cal tenir cura de canviar el paper molt sovint per evitar que la humitat les faci malbé.
Visita el nostre blog per conèixer diferents maneres de preparar-les. Com trufar uns deliciosos ous frescos o un arròs del Delta, per exemple!